Jonsson, Plura

Per Malte Lennart ”Plura” Jonsson, född 10 augusti 1951 i Norrköping. Sångare och låtskrivare i Eldkvarn som gjort ett 30 tal skivor sedan debuten 1974.

Så länge jag kan minnas har jag målat. När vi var små satt vi, jag, min bror och syster, med mamma vid middagsbordet med akvarellfärger och kritor. Detta var på 50-talet på S:t Persgatan i Norrköping, det var på den tiden då stadens renhållning sköttes med hjälp av häst och vagn. Sedan har jag fortsatt från och till, det har gått i perioder. Gick på Nyckelviksskolan på Lidingö, allmän linje i mitten på 70-talet, och fick lite undervisning i måleriets sköna konst där, slutade efter en termin och har sen dess ägnat mig åt Eldkvarn och musiken och på senare år skrivit några böcker.

Resa Genom Ensamheten, Den stora landsvägen och i höst kommer min kokbok, Pluras kokbok. Så någon egentlig konstutbildning har jag inte, utan jag har lärt mig själv. Jag har aldrig målat med den tanken att jag skulle sälja mina alster, de har blivit kvar i de lägenheter jag bott i under mina snart 40 år i Stockholm, hos vänner och bekanta, flickvänner och fruar.

Ibland när folk har bett att få köpa någonting, har jag fallit till föga och gjort en målning för några tusenlappar. Jag har också målat några skivomslag och turnéaffischer under årens lopp. När vi 2008 gav ut boken Den stora landsvägen med 100 Eldkvarnlåtar gjorde jag ett antal målningar för att illustrera sångerna. Följden av detta blev att människor började fråga om jag inte ville sälja dem. Jag hade dock svårt att skiljas från dem och lät dem hänga kvar på väggarna i mitt arbetsrum. Någon föreslog då att jag skulle göra litografier av dem, då kunde jag ju så att säga både äta kakan och ha den kvar.

Jag målar förresten ungefär som jag skriver låtar. Jag vet inte vad det ska bli, utan sätter pennan/penseln till pappret och ser vad som händer och i bästa fall hamnar man i ett tillstånd som varar i ett par dagar, veckor eller den tid det tar att få målningen klar. Så för mig är måleriet lika mycket ett tillstånd som en bild. Låter det konstigt, kanske det, jag vet inte, det är ett naturligt tillstånd, det är helt enkelt vanlig magi.

 

Facebook Plura Jonsson